Er kan vastgesteld worden dat er tegenwoordig op de huurmarkt zeer vaak gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd tijdelijk huurcontract. Het gaat hierbij om een contract dat wordt aangeboden voor een beperkte looptijd van slechts maximaal drie jaar. Dit is voor alle duidelijkheid de verlenging en hernieuwing inbegrepen. Het contract kent een einde op de initieel voorziene vervaldag. Dit uiteraard op voorwaarde dat er een vooropzegging wordt ontvangen ten minste drie maanden voor het plaatsvinden van de vervaldag. Het is niet mogelijk om de huurovereenkomst voortijdig te ontbinden tenzij dit in het contract is opgenomen.
Waarom een tijdelijk huurcontract afsluiten?
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het afsluiten van een tijdelijk huurcontract. De voordelen die eraan verbonden zijn, zijn er eigenlijk zowel voor de verhuurder als voor de huurder. In eerste instantie wordt het voor de verhurende partij eenvoudiger mogelijk gemaakt om de huurder vroegtijdig uit diens woonst te halen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het zo dat het voor de huurder mogelijk wordt om vrij snel de woonst te verlaten zonder dat er daarvoor een schadevergoeding dient te worden betaald. In principe kan zo’n tijdelijk huurcontract dus voor alle betrokken partijen een interessante keuze zijn. Het alternatief dat wordt aangeboden is uiteraard een huurcontract met een looptijd van 9 jaar. Dat kan echter voor alle betrokken partijen vrij beangstigend zijn. Een tijdelijk, korter huurcontract kan dan veel interessanter zijn.
Maximale looptijd van 3 jaar
Voor het huurcontract korte duur geldt dat ze beschikt over een maximale looptijd van drie jaar. Voor de Huurwet geldt dat ze op moment van schrijven geen minimale looptijd voorziet. Het is in de praktijk verder eveneens interessant om te weten dat je ervoor kan kiezen om deze overeenkomst te verlengen. Eventueel is het ook mogelijk om ze hernieuwen. Let wel, in het laatste geval is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat de ondertekening van een nieuw huurcontract is vereist. Hou er rekening mee bij een verlenging dat deze slechts één keer kan gebeuren. Bovendien moet die verlenging verplicht schriftelijk gebeuren. Bovendien is het zo dat je er bij een tijdelijk huurcontract tevens rekening mee moet houden dat de voorwaarden die in eerste instantie van kracht waren niet aangepast mogen worden. Ook dat is niet onbelangrijk om te weten.
Wat gebeurt er wanneer een tijdelijk huurcontract niet tijdig wordt opgezegd?
Over het algemeen is het wel vrij duidelijk wat er van beide betrokken partijen wordt verwacht bij een tijdelijk huurcontract. Dit gezegd hebbende is het zo dat er wel wat vragen bestaan met betrekking tot de opzegging ervan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer er geen sprake is van een tijdige opzegging? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat het bestaande, tijdelijke huurcontract zal worden omgezet naar een huurcontract met een looptijd van negen jaar. Het spreekt voor zich dat daarbij ook alle geldende voorwaarden van zo’n contract van toepassing zijn. Is dit iets wat je als één van de twee betrokken partijen liever niet wil? Dan spreekt het voor zich dat je ervoor moet zorgen dat het tijdelijk huurcontract tijdig en passend wordt opgezegd. Zeker voor een langere periode is een huurcontract opstellen zeer raadzaam.