De locatie waar een bedrijf gevestigd is heeft veel invloed op de bedrijfsresultaten. Als de locatie goed bereikbaar is en een uitnodigende uitstraling heeft zal dat op klanten een positief effect hebben. Het pand is dus als het ware het visitekaartje van het bedrijf. Het is bovendien belangrijk dat je bedrijfspand de productie optimaal ondersteunt. Dat wil zeggen dat de medewerkers gemakkelijk naar hun werk kunnen komen en dat de inrichting geen barrières opwerpt voor een soepel productieproces. Om het pand zo goed mogelijk aan die eisen te laten voldoen kan een zakelijke hypotheek worden afgesloten.
Waarvoor is een zakelijke lening?
Een hypotheek voor een bedrijf wordt een zakelijke lening genoemd. Het geld dat geleend wordt mag uitsluitend worden gebruikt voor het bedrijfspand. Het kan worden gebruikt om een bestaand pand te verbouwen, zodat er een facelift kan worden uitgevoerd. Een zakelijke hypotheek kan ook worden ingezet voor de aanschaf van een nieuw pand en voor het laten bouwen van een nieuw bedrijfspand. Bedrijven die voor de laatste optie kiezen hebben de vrijheid om het pand op een toplocatie neer te zetten en volledig naar de eigen wensen vorm te geven.
Kenmerken van een zakelijke lening
Er zijn enkele verschillen tussen een hypotheek die voor een bedrijf wordt afgesloten en een hypotheek die door consumenten kan worden afgesloten voor een woonhuis. Het eerste verschil is de hoogte van het bedrag dat kan worden geleend. Zakelijke leningen zijn nooit hoger dan 10 tot 30 procent van het bedrag dat nodig is om het gebouw te bouwen of te kopen. De rest van het bedrag moet op een andere manier worden aangetrokken of uit de eigen reserves worden betaald. Een ander verschil is, dat de kosten van een zakelijke lening hoger zijn dan die van een particuliere hypotheek.
Risico’s afdekken
De reden waarom een zakelijke hypotheek in de meeste gevallen duurder is dan een particuliere hypotheek wordt veroorzaakt door de risico’s die de geldverstrekker loopt dat het geleende geld niet terug wordt betaald. Elke geldverstrekker maakt een eigen inschatting van de hoogte van dat risico en vertaalt dat naar de zogeheten debiteurenopslag. Factoren die een rol spelen bij deze overweging zijn de bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren en de branche waarin het bedrijf actief is. Als een bedrijf van mening is dat die opslag te hoog is kan worden uitgeweken naar een andere geldverstrekker. Die zal de risico’s wellicht wat lager inschatten.
Aflossing
Hoewel er meerdere soorten hypotheken bestaan wordt voor een zakelijke hypotheek meestal gebruik gemaakt van een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Het kenmerk van een lineaire hypotheek is, dat gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag aan aflossing wordt betaald. Doordat de rente over de resterende lening daalt neemt het totale maandelijkse bedrag dat betaald moet worden echter af. Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de volledige looptijd maandelijks hetzelfde bedrag betaald. Deze zakelijke hypotheken hebben looptijden die variëren tussen 5 jaar en 20 jaar. Gebruikelijk zijn looptijden van 15 tot 20 jaar.
Tip: FinaForte.nl